Lägga konstgräs i trädgård

Konstgräsmattor i trädgården är ofta ett alldeles utmärkt val, eftersom de kräver minimalt underhåll och ser ut som naturligt gräs. Följ våra tips för hur du ska nå bästa resultat.

Läs mer

Konstgräsmatta i trädgården - tips

Välj högkvalitativt konstgräs

Konstgräs av hög kvalitet är viktigt för att säkerställa att din trädgårdsmatta ser ut och känns naturlig. Se till att välja konstgräs med hög densitet, mjukhet och slitstyrka för att få en trädgårdsmatta som håller länge och ser bra ut. Du kan köpa konstgräsmatta till trädgården från exempelvis Unisport som erbjuder ett högkvalitativt sortiment av konstgräsmattor för trädgård och uteplats. Mjuka, sköna konstgräsmattor som håller sig gröna året om, dessutom med minimal skötsel. Likaså Bauhaus eller Byggmax är exempel på återförsäljare.

Rätt installation

För att säkerställa att din konstgräsmatta håller länge och ser bra ut är det viktigt att den installeras korrekt. Se till att marken är jämn och väl förberedd innan du lägger ut konstgräset. Använd rätt typ av fyllning för att säkerställa att gräset ligger plant och inte rör sig.

Underhåll

Konstgräsmattor kräver mindre underhåll än vanliga gräsmattor, men det finns fortfarande några saker som behöver göras för att hålla gräset i god form. Se till att regelbundet borsta gräset för att undvika mattbildning och hålla det mjukt. Ta också bort löv, smuts och skräp från ytan regelbundet och rengör vid behov. De rätta trädgårdsredskapen hittar du till ett bra pris hos exempelvis Granngården.

Så lägger du konstgräs i trädgården

Att lägga konstgräs i trädgården är en relativt enkel process som förbättrar utseendet och minskar underhållet av din utomhusmiljö. Så här går du tillväga:

  1. Mät din trädgård: Börja med att mäta det område där du planerar att lägga konstgräset för att bestämma den nödvändiga mängden.
  2. Beställ konstgräs: Efter att du har mätt området, beställ det konstgräs som bäst passar dina behov och önskemål.
  3. Ta bort befintlig yta: Om det finns gräs eller vegetation på platsen, avlägsna det för att skapa en jämn yta.
  4. Skapa en solid bas: Lägg en första nivå av aggregat för att skapa en jämn och stabil yta för konstgräset.
  5. Lägg konstgräset: Placera konstgräset på den förberedda ytan. Se till att det är parallellt och att fiberriktningen är densamma för båda delarna.
  6. Följ tillverkarens anvisningar: Följ noga de specifika instruktionerna från tillverkaren för limning och eventuella ytterligare fästmetoder.

Olika typer av konstgräsmattor

En högdensitetsmatta

En högdensitetsmatta har fler fibrer per kvadratmeter, vilket gör den tätare och mer slitstark. Detta kan vara lämpligt för trädgårdar med högre trafik eller för områden som används som idrottsplan.

En mjukare matta

En mjukare matta kan ha ett mer naturligt utseende och kan vara mer behaglig att gå eller sitta på. Detta kan vara ett bra val för trädgårdar där utseendet är viktigare än användningen.

En kortskaftad matta

En kortskaftad matta är mer lik en traditionell gräsmatta i utseendet och känslan. Denna typ av konstgräsmatta kan vara ett bra val för trädgårdar där man vill ha ett mer traditionellt utseende utan att behöva oroa sig för underhåll eller bevattning.

Skötsel

Rensa bort löv och skräp regelbundet

Precis som med en riktig gräsmatta är det viktigt att rensa bort löv och skräp från din konstgräsmatta regelbundet. Detta förhindrar att smuts och skräp tränger ner i mattan och gör den svårare att rengöra senare.

Borsta mattan med jämna mellanrum

För att se till att konstgräsmattan håller sig upprätt och ser ut som riktigt gräs är det viktigt att borsta den med jämna mellanrum. Detta hjälper också till att rensa bort smuts och skräp.

Tvätta mattan vid behov

Om det har spillts något på mattan eller om den har smutsats ner av husdjur eller barn kan det vara nödvändigt att tvätta den. Använd en mild tvållösning och skölj noggrant med vatten. Undvik starka kemikalier och högtryckstvättar då det kan skada konstgräset.