Bygga villa

Att få bygga sin drömvilla är något väldigt speciellt och oftast bara något man gör en gång i livet. Därför är det viktigt att allt går som planerat och så smidigt som möjligt. Att bygga en egen villa öppnar upp för oändliga möjligheter men även fler fällor.

Läs mer

5 tips för att bygga villa

Budget, budget, budget! Börja inte bygga drömvillan innan ni har budgeten för det. Att jobba på en tight budget blir stressigt och ofta kan kostnaderna dra iväg. Spara ett extra år för att verkligen kunna investera i huset ni bygger.

Välj rätt hustyp! Det finns fler olika hustyper att välja på, så lägg mycket tid på att välja rätt. Ska ni ha ett modulhus, kataloghus eller lösvirkeshus? Det finns fördelar och nackdelar med alla typer av hus. På Sommarnöjen.se kan man samla inspiration på nyckelfärdiga hus och få helt skräddarsydda lösningar på ett hus ni verkligen inte kommer kunna tacka nej till. För dig som vill ha nyckelfärdigt kommer garanterat hitta ett hus för er.

Vilken isolering krävs? Har ni en tillräckligt stor budget så lägg pengar på en ordentlig isolering. Med bra isolering hålls värmekostnaderna nere och risken för fuktskador minskar markant.

Undersök tomten! Inspektera tomten noga innan ni köper. Ta reda på om det finns begränsningar för att bygga på tomten samt hur grannarna får bygga.

Värmekälla! Värmepump, solfångare eller pellets? Det finns flera olika sätt att värma upp ett nybyggt hus på. Bergvärme är en säker värmekälla.

Leva & Bo kan ni läsa mer om att bygga nytt hus och samla inspiration.

Vanliga frågor

Fråga: Vad kostar det att bygga hus?

Svar: Svårt att ge ett exakt svar då inget hus är det andra likt. Dessa priser ges på ett ungefär. Nyckelfärdiga hus: 12000 - 25000 kronor per kvadratmeter. Arkitektritade hus: 18000 – 30000 kronor per kvadratmeter. Hus i lösvirke: 8000 – uppåt.

Fråga: Hur lång tid tar det att bygga hus?

Svar: En enkel uträkning är att det brukar ta 1200 – 1300 timmar att färdigställa en villa på mellan 140 – 160 kvm, detta räknat på tre hantverkare.

Fråga: Får jag bygga hus på åkermark?

Svar: Om åkermarken först klassats som bostadsmark får du bygga hus där.