Renovera hus

Det finns en hel del att tänka på när det är dags att renovera huset. Planera ordentligt och se över offerter för att undvika att trampa i de vanliga fällorna.

Läs mer

Renovera hus - tips

1

Renovera taket först. Ska hela huset renoveras bör ni alltid börja med taket. Finns det en läcka i taket kan det ge stora skador på fasaden. För att nå upp till taket och inspektera om en renovering behövs eller inte, behöver du som arbetare en trygg ställning eller lift. Detta för att förhindra onödiga skador. Du kan på liftexperten.se hitta ett brett utbud av liftar från Genie för alla användningsområden och behov. Genie håller alltid hög kvalitet och är idag en av världens största tillverkare av just liftar.

2

Se över grunden. Det är viktigt att dräneringen fungerar som den ska. Det bör alltid göras en fuktmätning i källaren eller krypgrunden beroende på vad huset står på. Har fuktskador hittats kommer detta nu behöva tas hand om. Detta gör du med en så kallad avfuktare. Du kan hitta avfuktare för alla delar i ditt hem, från garage till vind, som löser alla dina fuktproblem och bidrar även till ett bättre inomhusklimat.

3

Se över fasaden och sätt in nya fönster i PVC. Nästa steg är att se över fasaden och fönstren för att kolla hur mycket renovering som kommer behövas. Behöver du göra ett större fasadarbete kan det vara en bra idé att satsa på att köpa nya fönster, då det ger ett bättre helhetsuttryck. Att renovera fasaden utan att byta fönster drar ofta ner slutresultatet och kan se tråkigt ut. Vi rekommenderar då att du väljer fönster i PVC, eftersom de är underhållsfria till skillnad från exempelvis klassiska träfönster som behöver slipas och målas med jämna mellanrum. Med ett PVC-fönster från exempelvis Menta Fönster får du dessutom moderna fönster med bra isolerande egenskaper som spar både energi och pengar för dig. Idag finns det möjlighet att köpa bra PVC-fönster till billiga priser, så prislappen behöver inte bli allt för hög trots att du väljer att köpa nya fönster.

4

När utsidan är klar kan ni påbörja insidan. Nu kan ni påbörja det som är allra roligast, att renovera rummen i huset. Byta golv, tapetsera om och köpa nya vackra möbler. Tänk här på att varje rum kräver sin tid. Be alltid om offerter och gör en bra planering för vilken känsla ni vill ha i varje rum.

Anlita hantverkare

När man anlitar en hantverkare finns det en hel del att tänka på. Det finns enkla tips att ta till sig för att både spara pengar, tid och problem.

  • Var noga när ni väljer hantverkare: Att välja rätt hantverkare är A och O i en lyckad renovering. Gå på rekommendationer och se vilka hantverkare som har ett bra rykte.
  • Skriv alltid avtal på allt: För att undvika missförstånd så skriv alltid avtal med hantverkaren. Ta reda på vad som ska finnas med i avtalet så arbetet blir så säkert som möjligt. På Konsumentverket hittar du mallar för denna typ av avtal.
  • Glöm inte Rot-avdrag: Glöm inte att utföra Rot-avdrag för arbetet. Rot-avdraget gör du upp om ihop med hantverkaren innan arbetet drag igång.

Vanliga frågor

Fråga: Vad kostar det att renovera ett hus?

Svar: Svaret på denna fråga varierar beroende på projektets storlek och skick. Men ett kort svar är att en totalrenovering oftast kostar mellan 8000 – 11 500 kr per kvm.

Fråga: Vad kostar en hantverkare i timmen?

Svar: De flesta hantverkare har ett timpris på mellan 300 – 450 kr per timme.

Fråga: Hur lång tid tar det att renovera ett hus?

Svar: Tiden för att totalrenovera ett hus varierar självklart från projekt till projekt. Vanligtvis tar en renovering 3 – 5 månader om allt flyter på felfritt.